Nils Holgersson

Nils Holgerssons Wonderbare Reis

Nils Holgersson

Geïnspireerd door het gegeven dat mijn vrouw momenteel een Pelgrimstocht loopt door Zweden en Noorwegen heb ik deze dagen meerdere tekenfilms bekeken van Nils Holgerssons wonderbare reis, geschreven dood Selma Lagerlöf en uitgegeven in 1906.

Het opmerkelijke is dat het boek geschreven zou zijn om kinderen de topografie van Zweden te leren. Dus waar liggen steden en dorpen van Zweden en hoe heten de provincies van Zweden. Maar er is veel meer dan dat! De tekenfilmpjes op mij in laten werkende bemerkte ik dat het verhaal rijk is aan normen en waarden die door de fabel naar voren worden gehaald. Het gaat over vriendschap en trouw, over wijsheid, beleefdheid en ontzag, over fatsoen, hulpvaardigheid en vergevingsgezindheid. Nils vliegt mee op de rug van tamme gans Marten die hoe dan ook naar Lapland wil, onder aanvoering van de wijze wilde gans Akka van Kebnekajse. Akka is een meesteres in het communiceren en het leiding geven. Maar ook de sluwe vos Smirre en zijn zwakheden duikt steeds weer op. Smirre waar Nils ook wel weer een zwak voor heeft.

Ik vraag mij af of de kinderboekenschrijfster Selma Lagerlöf er bekend mee was, maar in de tekenfilmversie komt Nils op mij over als een kind behept met iets in het spectrum van Alle Dagen Heel Druk en een nauwelijks tembare pubertijd, tot wanhoop van zijn ouders. Maar met de dieren optrekkende wordt Nils gaandeweg een ander mens. En komt wat goed is in hem aan het licht. Een prachtig citaat uit het boek van Selma Lagerlöf over de Zweedse stad Sundsvall:

‘De stad had iets heel grappigs als je er van bovenaf naar keek, want in het midden stond een groep hoge stenen gebouwen die zo statig waren dat ze zelfs in Stockholm hun gelijke niet kenden. Rondom de stenen gebouwen was een lege ruimte en daarna kwam een krans van houten huizen die gezellig en vrolijk in hun kleine tuintjes lagen; ze leken te weten dat ze veel minder waren dan de stenen huizen en waagden zich daarom niet in de buurt.’

Mijn vrouw en ik zien ernaar uit om elkaar weer te zien. Dan heeft zij Deo Volente haar pelgrimsreis volbracht, dwars door Zweden en Noorwegen heen, van oost naar west. Ontmoetingen met mensen, met dieren, met de natuur en met zichzelf. En met de Almachtige Schepper en Onderhouder en Bestuurder van alle dingen. Wij beiden zijn vol van rijke ervaringen die we graag willen delen. Het is ons gegund en gegeven om op een uitzonderlijke wijze geïnspireerd te worden. De zegeningen zijn niet te tellen. Wij weten ons bewaard, geleid en geliefd door God en mensen. Dat wetende is een rijke zegen.

Kerk van Stiklestad

Zie de Pelgrimsweg St. Olavspad

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneren