Tel je zegeningen (4) Creatie

Creatief

Je hoeft geen kenner te zijn om te zien dat dit een bijzonder zeiljacht is. Kijk maar eens naar de romp met die wonderlijke uitbouw. Ontwerper Dick Zaal bedacht: wanneer het zeiljacht op snelheid is wordt de lucht onder de romp doorgejaagd die dan ‘lift’ veroorzaakt, welke de boot tot op zekere hoogte uit het water tilt. Waarmee de weerstand afneemt en de snelheid toeneemt. Gewaagd en geniaal, dit ontwerp uit 1987. Waarmee inderdaad een zeilwedstrijd over de oceaan is gewonnen. Door Wytze van der Zee.

Alle hydrodynamica en aërodynamica is gerelateerd aan bevindingen in de natuur. De vleugels van vogels hebben model gestaan voor de vleugels van vliegtuigen en de bladen van windturbines. De vinnen van vissen voor de roeren en kielen van schepen. Men blijft zich erover verwonderen hoe een dolfijn met minimale bewegingen zich door het water beweegt. Een meeuw blijft zweven in de wind. Een zich aan land houterig bewegende pinguïn kan pijlsnel zwemmen als een vis in het water. Volmaakte vormen en verhoudingen zijn aanwezig in de natuur.

Toen dit zeiljacht te water werd gelaten heette het de New Magic Breeze, ofwel de Nieuwe Magische Bries. Inmiddels is de naam ingekort tot Magic Breeze. Maar feitelijk niets nieuws onder de zon, en ook niets magisch. Vogels en vissen behoren al vanaf het premature begin tot de schepping, het water wemelde er van, de vogels waren talrijk, vertelt Genesis 1 vers 21. Dieren gezegend met welgevormde vinnen en vleugels, zij waren er eerder dan de mensheid en eerder dan alles wat de mens maakte. Vogels en vissen zijn ook niet magisch, als ware er toverkracht in het spel, maar zijn wel magistraal: grandioos, groots en meesterlijk.

Afbeelding van Nils Holgersson en zijn Wonderbare Reis

Gods Geest en Adem zweefde over de wateren, zo luidt de openingszin van de Bijbel. Zelfs het zaad van de esdoorn heeft vleugels om gedragen te worden door de wind. God draagt wie Hem lief zijn als op adelaarsvleugels, ook dat zijn Bijbelse woorden. Groots en meesterlijk. Komen van de tekentafel, uit de rekenkamer van God. En God zag dat het goed was.

Bijzonder om te beseffen dat de Schepper van hemel en aarde mensen schiep ‘naar zijn beeld’, inclusief de mogelijkheden om ‘creatief’ te zijn, ‘scheppend’ bezig te zijn. God zag en zei bij alles wat Hij gemaakt had dat het goed was, ‘tov’ met het Hebreeuwse woord: tof! Dank Hem voor álle creativiteit!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneren