Tel je zegeningen ‘Koning’

Koning

Gisteren stond er op het label van mijn theezakje de vraag ‘Wat zou je doen als je één dag koning zou zijn’. Mijn gedachten gingen uit naar Willem Alexander. Stel dat ik in zijn koninklijke schoenen zou staan. Zou ik dan Vladimir Poetin en Volodymyr Zelensky opbellen om het over het nodige te hebben? Of zou ik dan gaan bemiddelen tussen het kabinet en de boeren? Zou ik mij dan naar Spitsbergen laten vliegen en een statement maken voor het klimaat?

Eerlijk gezegd ben ik blij dat het koningschap mijn lot niet is. Zoals het in het Koninkrijk der Nederland geregeld is. De voorbestemming in de lijn van de troonopvolging. Het is moedig om het koningschap te aanvaarden. Maar minstens zo moedig om ervan af te zien. Er is altijd een keuze, maar tot welke prijs?

Er is een lied dat zingt ‘Hij is de Koning van mijn hart, mijn Jezus, mijn Jezus. (Opwekking 1) in het Bijbelboek Jesaja wordt er een toespeling op Jezus’ hoedanigheid gemaakt. Een Wonderbare raadsman, een Vredevorst, een Eeuwige Vader, een Sterke God. (Jesaja 9:5) Maar daar deed Jezus afstand van, schrijft Paulus in Filippenzen 2 vers 6, van die Goddelijke allure. Koning Jezus nam de gestalte aan van een mens, een dienaar, een slaaf. Onderwees zijn leerlingen: was elkaar niet de oren, maar was elkaar de voeten.

Beeld van Vikingkoning Olav II Haraldsson

Wat mij betreft, hoef ik niet zo nodig ‘koning’ te zijn. Gelukkig dat ik dat ambt en die roeping en bestemming niet hoef te dragen. ‘Mijn haan koning laten kraaien’ is niet mijn hoogste goed. Maar ik weet wel van het Koninkrijk van de hemel, waar Jezus Koning is, de Sterke God, de Eeuwige Vader, de Vredevorst. Een herderlijke Koning, en een koninklijke Herder. In alle tumult van de wereld is het een zegen, het weten dat Hij de Almachtige Koning is.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneren