Verse groenten en fruit

Verse groenten en fris fruit

Vers voedsel

Vandaag ben ik in een wat verlopen dorp. Wat vergane glorie waar de  bewoners zich binnen ophouden, de huizen zijn matig onderhouden, sommigen ademen leegstand, ergens zie ik ingegooide bovenramen onder een verweerde daklijst met losse verfbladders. Het moet een statig pand zijn geweest. Er zijn geen winkels en er is geen buurtsuper. Wel hoor ik iemand het hebben over de kroeg waar je ook patat kunt afhalen. Niets mis met een lekker frietje, maar het stamcafé vaart er wel bij in deze woonplaats. Boven een garagedeur lees ik een tekst ‘Het is pas crisis als de wijn op is’.

Het is pas crisis als …

Nu zijn wij zelf geheelonthouders, gebruiken geen alcohol en drinken ook geen wijn. Maar vanuit Bijbels perspectief weten we dat wijn staat voor vreugde, het vieren en het delen van het leven. Wijn staat voor verbondenheid en hart- en zielsverwantschap. Toen Noach weer vaste grond onder de voeten had legde hij een wijngaard aan. Jesaja schrijft dat Gods volk te vergelijken is met een wijngaard. Wanneer bij de bruiloft te Kana de wijn opraakt dreigt er geen smaak en heerlijkheid meer te zijn. Waneer Jezus de Pesachmaaltijd viert met zijn leerlingen benoemt hij de wijn als zijn bloed. In theologische taal: in het bloed zit het leven. ‘Het is pas crisis als de wijn op is’ las ik als opschrift. Niets is minder waar!

Plaats van bezinning

Op zoek naar geld …

Terwijl ik door het dorp ging op zoek naar een geldautomaat liep ik langs een huis met een uitstalling voor de deur. Één bakje sperziebonen, één zakje met een tros druiven, één bakje tomaten. En een bakje voor het geld. Nu had ik nog geen kleingeld. Ik was op zoek naar een geldautomaat. We zijn al een tijdje onderweg, en in onze voorraad resten nog rijst en pasta, en glazen potten met houdbaar spul. Maar dat kraampje versterkt mijn verlangen naar verse groenten en vers fruit! Ik sta  aan de deur en ik bel en ik klop, bel ook aan bij de buren, maar er wordt niet opengedaan. Ben ook nog even achterom gelopen, maar tevergeefs.

Maaltijd voor een pelgrim

Bij de derde maal …

Berustend bij het gegeven van groente uit een potje, denkend aan mensen afhankelijk van een voedselbank liet ik de groentekraam voor wat deze was. Ware het dat het mij lukte om wat briefgeld te wisselen voor gepast kleingeld. Voor de derde maal begaf ik mij naar het huis met de uitstalling. Het ene bakje sperziebonen, het ene zakje met druiven, het ene bakje tomaten, ze stonden er nog. In dat ingedutte dorp dat zo zin- en lusteloos op mij over is gekomen.

Nee, ik zat niet zonder. En morgen en overmorgen zou ik ook niet zonder hebben gezeten. Maar wat een zegen om vers fruit en groente te eten. Ik vermoed uit eigen tuin.

Zie de Pelgrimsweg St. Olavspad

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneren