Zout is iets goeds. Zout geeft smaak aan voedsel en heeft een conserverende werking. Zout is  ook een effectief schuur en schoonmaakmiddel.

Zoutkorrels • Lucas 14:31-34

Zout

Zout is iets goeds. Zout geeft smaak aan voedsel en heeft een conserverende werking. Zout is  ook een effectief schuur en schoonmaakmiddel.

De toevoeging van zout geeft smaak aan voedsel. Datzelfde zout heeft een conserverende werking. Door vis, vlees en groenten te pekelen kunnen levensmiddelen langer goed gehouden worden. Omdat het zout de bacteriën doodt en vocht onttrekt wordt bederf tegen gegaan. Zout is ook een effectief schuur- en schoonmaakmiddel. Bijvoorbeeld om de bodem van bakpannen en braadsleden mee te schuren en te ontvetten. Zout is iets goeds.

Lucas 14:31-34

En welke koning die eropuit trekt om met een andere koning oorlog te voeren, zal niet eerst bij zichzelf te rade gaan of hij wel met tienduizend man kan optrekken tegen iemand die met twintigduizend man tegen hem oprukt? Als hij dat niet kan, stuurt hij eerst, wanneer de troepen nog ver van elkaar verwijderd zijn, een gezant om naar de voorwaarden voor vrede te vragen. Zo geldt ook voor jullie: wie geen afstand doet van al zijn bezittingen, kan mijn leerling niet zijn. Zout is iets goeds. Maar als ook het zout zijn smaak verliest, hoe kunnen we het dan zijn kracht teruggeven?

Salade

Bij een salade wordt gewoonlijk gedacht aan een frisse koud of lauwwarm gepresenteerd voor- of bijgerecht. Een slaatje. Maar de oorsprong van het woord salade is een groente waaraan zout is toegevoegd. Het woord zout stamt af van het Latijnse woord sal. Salade.

Salaris

Romeinse soldaten in de tijd van Jezus ontvingen kost en inwoning en medische zorg. In hun eerste levensbehoeften werd door de overheid voorzien. En als extra ontvingen zij een toelage, een zoutrantsoen, een salarium. Het zout was een extra. Het werd ook wel ‘het witte goud’ genoemd. Salaris, afstammende van het Latijnse woord sal.

Goed zout

Zout als mineraal is een smaakmaker, een middel tegen bederf, en een schoonmaakmiddel. Zout is iets goeds, leert Jezus zijn leerlingen. ‘Jullie zijn het zout voor de aarde’. Op het eerste gehoor denkend aan smaakmakers in het dagelijks leven, aan bewaarders van wat is toevertrouwd, aan reinigers die onrecht tegengaan, vuiligheid en rottigheid wegwerken. Prima toch? Niets mis mee. Je kunt er lof mee oogsten, een lintje voor krijgen.

Je maintiendrai

Maar dan Jezus’ uitspraak in de context van strijdende partijen. Een defensief leger heeft de intentie dood en verderf tegen te gaan. Is er niet op uit om bloed te vergieten. Een rechtvaardig leger heeft als doel het recht te waarborgen, als missie om bestendig te zijn. Zoals in de wapenspreuk van Nederland. ‘Ik zal handhaven’. Je maintiendrai.

Ik zal handhaven de deugd en adeldom
Ik zal handhaven de hoogheid van mijn naam
Ik zal handhaven de eer, het geloof en de wet
van God, van de Koning, van mijn vrienden en mij.

In het Lucas-Evangelie gaat het dus over zout in de context van soldaten. Romeinse soldaten als voorbeeld die op ‘rantsoen’ staan. Die kost, inwoning en zorg genieten, en mogelijk wat zout, genoemd het witte goud. Waarbij geldt dat in een rechtvaardige samenleving soldaten geen dood en verderf hebben te zaaien, maar dood en verderf hebben te beperken. Als het erop aankomt het zuiveren van het kwaad. Instaan voor andermans leven. In het algemeen belang. Het eigenbelang van ondergeschikt belang.

Wat als zout zijn kracht verliest

Waarbij Jezus aan zijn leerlingen vroeg: ‘Wat als het zout zijn kracht verliest?’ Het antwoord laat zich raden. Wanneer het zout zijn kracht verliest, dan is de motivatie weg. Dan is er geen wil meer om ervoor te gaan. Dan is er lauwheid. Dan wordt er hooguit nog een slaatje uit geslagen. Dan deugd het nergens meer toe.

Jezus hield zijn leerlingen voor: Wees niet smakeloos, maar sta voor een smaakvol optreden. Geef het goede voorbeeld. Ga onrecht, onheil en onvrede te lijf. Ga niet voor eigen gewin, maar sta in voor de goede zaak. Bewaar de vrede, wees een vredestichter, bewaar al het goede dat jou is toevertrouwd. Zet je leven ervoor in.

Gaan in de kracht van de Heer

Geen gemakkelijke zaak. Ga er maar aan staan. En toch moedigt Jezus aan, om te gaan en staan in Zijn naam. Je staat niet op rantsoen, maar je staat in de kracht van de Heer. In de naam van Jezus die voor ons behoud Zijn leven heeft gegeven. In de Naam van Hem die kracht en de overwinning geeft.

Romeinen 8:37

Maar wij zegevieren in dit alles glansrijk
dankzij Hem die ons zijn liefde heeft bewezen.

Zie Etymologie Zout, Salade, Salaris

Zie Nikolaus Zinzendorf

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Abonneren